Банско 2770
ул. Найден Геров 15
+359 749 850 51
+359 889 008 909
Запитване My status Facebook Google Map
Дата на пристигане
Нощувки
Свободни стаи
и цени
Град Банско
Ски писти
Банско почивки почивки Нова Година нова година - банско Ски писти Банско банско хотели
Разположен в подножието на Пирин планина, грaд Банско е любима туристическа дестинация за гости от различни националности. Предлагайки разнообразни възможности за почивка и развлечение, градът е атрактивен през всички сезони на годината.
Банско съчетава по уникален начин самобитно и модерно. Калдъръмени улички разделят съвременните хотелски комплекси от типичните бански къщи с дървен чардак и високи зидове.
От XVIII – XIX век има запазена уникална архитектура от типа банска укрепена къща. Те са изградени почти изцяло от камък, с малки решетъчни прозорци, високи оградени зидове, тежки обковани порти и свързани помежду си в тесни и криволичещи калдъръмени улички. Зад дебелите зидове са се опазили традициите на банскалии.
Банско е истинска съкровищница на национални ценности, притежавайки множество забележителни паметници на културата с оригинална архитектура и висока художествена и историческа стойност, като някои от тях имат национално значение:
  • Църквата “Св.Троица”, построена през 1835 г. с уникален дърворезбован иконостас;
  • Църквата “Успение Богородично”, строена през 1774 година;
  • Къща-музей на Н. Й. Вапцаров;
  • Къща-музей на Неофит Рилски;
  • Велянова къща, архитектурно-етнографски музей.

Зимен център

Зимен център Банско предлага на своите гости най-добрите условия за спорт, отмора и развлечения в България. Цели 70 километра професионално подготвени и надеждно обезопасени писти са на разположение за всички категории скиори и сноубордисти - от начинаещи до майстори. Повечето от тях са снабдени с оръдия за изкуствен сняг, които гарантират дълъг ски сезон - от месец декември до месец май. 25 километра модерни лифтови съоръжения с голям капацитет транспортират бързо и удобно гостите до всички писти. Ски центърът предлага 16 км. ски път, оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, който свързва пистите с града. Курорта е многократен домакин на редица международни състезанията. Стартове от световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже и жени, нарежда Банско сред водешите световни курорти.

Природни забележителности

На юг от Банско е разположен Националният парк "Пирин", включен в списъка на националните паркове и резервати на ООН, както и в списъка на културните и природни забележителности на Юнеско. Паркът разполага с голямо богатство от езера, водопади, пещери, вековни дървета и исторически места. В местностите Чалин валог, Тодорова орница, Демянишка поляна, Шилигарника, както и в хижите Вихрен, Демяница, Бъндерица, Гоце Делчев, Безбог се намират прекрасни условия за туризъм. Тук са маркирани много и най-разнообразни туристически маршрути, които са подходящи както за начинаещи, тъка и за напреднали туристи.